05 sierpnia 2013

Sernik na zimno


Upalne lato nie sprzyja korzystaniu z piekarnika. Idealnie sprawdza się wtedy sernik na zimno. Z nutą cytrynową, na spodzie z rozkruszonych biszkoptów połączonych z masłem, na wierzchu z galaretką i owocami. Przepis pochodzi od Dorotus. Bardzo smaczny. Musicie koniecznie spróbować :)


Sernik na zimno

Składniki:

Spód:

150 g pokruszonych biszkoptów
100 g rozpuszczonego masła
Masa serowa:

500 g zmielonego trzykrotnie twarogu (u mnie twaróg z "wiaderka")
250 g cukru pudru ( ja dałam 230 g)
sok i otarta skórka z połowy cytryny
20 g żelatyny
100 ml gorącej wody 
150 g jogurtu naturalnego ( u mnie jogurt grecki)
300 ml kremówki

Wierzch:

dowolne owoce
2 galaretki

Pokruszone biszkopty mieszamy z masłem na jednolitą masę. Wykładamy nią dno tortownicy ( ok 21 cm), wyłożone uprzednio papierem do pieczenia i wyrównujemy. Wkładamy na ok 15 minut do lodówki.
Twaróg miksujemy z cukrem, sokiem i skórką z cytryny. 
Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia, lekko chłodzimy, łączymy z jogurtem i dodajemy do masy serowej. Dokładnie mieszamy.
Kremówkę ubijamy na sztywno i dokładnie mieszamy z masą twarogową. 
Tak przygotowana masę przekładamy do formy z ciastem i wyrównujemy. Przykrywamy folia spożywczą i chłodzimy w lodówce do całkowitego stężenia (kilka godzin).
Po tym czasie na górze sernika układamy owoce i zalewamy tężejącą galaretką (galaretki rozpuszczamy w połowie ilości zalecanej wody tj. 500ml). Miłego łasuchowania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz