16 września 2013

Ciasto słowackie


Słowacy lubią kołacze i drożdżowe strudle. Czy to ciasto pochodzi ze Słowacji ? Trudno powiedzieć. Wiem jedno, jest warte pieczenia. Makowe ciasto nasączone ponczem, przełożone kremem śmietanowo-budyniowym i wykończone prażonymi orzechami. Pyszności :)

Ciasto słowackie

Składniki:

Ciasto:
7 jajek
2 szkl cukru
6 łyżek ciepłej wody
250 g maku
180 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:
500 ml mleka
250 ml śmietanki kremówki
2 żółtka
3 łyżki cukru
2 opakowania budyniu śmietankowego (47 g)
100 g masła

Posypka:
180 g orzechy ziemnych lub włoskich (w oryginale wykorzystuje się połówki orzechów, ja użyłam siekanych orzechów)
1 łyżka masła
16 g cukru waniliowego

Poncz:
100 ml przegotowanej zimnej wody
5-6 kropli aromatu migdałowego

Żółtka oddzielamy od białek, a następnie żółtka ucieramy z cukrem na gładką masę. Dodajemy ciepłą wodę i mieszamy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i łączymy z reszta składników.
Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie delikatnie z pomocą łyżki łączymy z ciastem. Całość pieczemy w wyłożonej papierem do pieczenia foremce (25*35) w temperaturze 170 stopni przez ok 60 minut. Po upieczeniu pozostawiamy do wystudzenia. Potem przekrawamy w połowie. 

Mleko mieszamy ze śmietanką. Odlewamy niewielka ilość do innego naczynia, a resztę wlewamy do garnka i zagotowujemy z dodatkiem cukru. Do pozostawionej części płynu dodajemy budynie i żółtka, mieszamy. Następnie wlewamy do gorącego płynu znajdującego się w garnku i gotujemy jeszcze chwilę. Masę pozostawiamy do wystudzenia, a następnie miksujemy z masłem. 

Orzechy prażymy na maśle ok 5 minut, dodajemy cukier i prażymy jeszcze ok 1 minutę. Pilnujemy by całość się nie przypaliła i nie skarmelizowała. Pozostawiamy do wystudzenia.

Ciasto nasączamy ponczem przygotowanym z wody i aromatu. Przekładamy kremem (około 3/4 kremu). Pozostałą częścią smarujemy wierzch i posypujemy orzechami. Miłego łasuchowania.


Przepis pochodzi z magazynu "Delektynka".

3 komentarze:

  1. Też uwielbiam kołacze, a Słowaczką nie jestem. I ten też bym polubiła, szczególnie posypkę z orzechów. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. nie przemawiają do mnie ciasta z makiem, ale to wygląda przepysznie

    OdpowiedzUsuń
  3. nie ważne skąd ważne że słodkie i dużo takie jest moje zdanie

    OdpowiedzUsuń