23 września 2013

Jesienne ciasteczka z patelni


Dostałam kiedyś wyjątkową patelnie wraz z przepisem. Dłuuuugo się zabierałam za przetestowanie jej, ale przyszła w końcu ta chwila :) Ciasteczka są przepyszne i można ich upiec od razu  więcej, schować do szczelnego pojemnika a kiedy przyjdzie nam ochota zrobić dowolny krem i je nadziać. Dodam, że ćwiczyłam przy nich swą cierpliwość :) Było warto :) Jako nadzienie użyłam kremu krówkowego.


Jesienne ciasteczka z patelni

Ciasto:

 400 g mąki
100 g cukru
250 g masła
2 jajka
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka ekstraktu z wanilii

Krem:

puszka masy krówkowej
100 g miękkiego masła

Wszystkie składniki zagniatamy i chłodzimy w lodówce. Z gotowego ciasta formujemy kulki i umieszczamy w zagłębieniach patelni. Zamykamy patelnie i smażymy partiami ciasteczka nad palnikiem kuchennym (średni płomień) z obu stron na złoty kolor. Po upieczeniu i przestudzeniu łupinek, staramy się je delikatnie obskubać z nadmiaru ciasta by łupinki estetycznie wyglądały. 
Krem wykonujemy ubijając na puszystą masę miękkie masło i łącząc je z masą krówkową. Tak przygotowanym kremem nadziewamy łupinki. Przyjemnego pałaszowania :)


1 komentarz: