30 września 2013

Kokosowe muffinki z białą czekoladą


Kokos, biała czekolada, waniliowa bita śmietana i prażone wióry kokosowe.... Czy można chcieć więcej ?! :D

Kokosowe muffinki z białą czekoladą

Składniki:

Ciasto:
120 g posiekanej białej czekolady
50 ml mleka
120 g masła
2 jajka
120 g cukru
125 g maki
100 g wiórków kokosowych
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Do dekoracji:
wióry kokosowe
kakao

Krem:
200 ml śmietany kremówki
2 torebki cukru waniliowego
1 torebka zagęstnika

Białą czekoladę i masło topimy  w garnku na małym ogniu i ponownie trochę studzimy.
Jajka rozdzielamy i ubijamy białka na sztywno. Dodajemy do nich 50 g cukru i mieszamy, aż uzyskamy błyszczącą masę.
Żółtka ubijamy z resztą cukru na puszystą masę i mieszamy z przestudzoną masą czekoladowo-maślaną.
Mąkę mieszamy z wiórkami kokosowymi, proszkiem do pieczenia i na zmianę z mlekiem mieszamy z ciastem. Na koniec dodajemy pianę z białek. Gotowe ciasto wkładamy, łyżką do lodów, do foremek. Muffinki pieczemy w temperaturze 170 stopni przez ok 25 minut.
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem waniliowym i zagęstnikiem. 
Wióry kokosowe prażymy na suchej patelni.
Upieczone babeczki studzimy i dekorujemy bitą śmietaną, prażonymi wiórami kokosowymi i kakao.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz