Tartę tą piekłam, kiedy jeszcze słoneczko nas tak pięknie rozpieszczało. Ale dziś, kiedy tak buro za oknem, robię ją by przywrócić choć trochę tej słonecznej energii. A ponieważ wykorzystuję się do niej brzoskwinie z puszki nie przeszkadza jej jesienna aura. Krucha tarta z nadzieniem w smaku przypominającym sernik, a do tego słodziutkie brzoskwinki :) Przepis pochodzi z kalendarza Poradnika Domowego.
Tarta brzoskwiniowo-migdałowa
Składniki:
Spód:
1 i 1/2 szk mąki
1/2 szk cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
1/5 szk wody
łyżeczka soli
1/5 szk oleju
Nadzienie:
puszka brzoskwiń
10 dag mielonych migdałów
2 łyżki mleka
1/2 szk jogurtu naturalnego
jajko
2 łyżki cukru
łyżka syropu brzoskwiniowego (z puszki)
Z podanych składników na spód zagniatamy ciasto. Rozwałkujemy i wykładamy nim formę do tarty. Posypujemy 1/5 mielonych migdałów.
Brzoskwinie odcedzamy, syrop odlewamy do miseczki. Układamy na przygotowany spód połówki owoców przecięciem do spodu.
Jajko mieszamy z mlekiem, jogurtem, cukrem, syropem z brzoskwiń i resztą migdałów. Tak przygotowana mieszaniną zalewamy owoce. Tartę pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz